Labyrint tussen hemel en aarde

Praktische gegevens

Tijd: van 20:00 tot 21:30 uur
De zaal is een half uur voor aanvang geopend.

Locatie: de Schaapshoeve, Schaapsdijkweg 20A, 5453 SE Langenboom (N-Br)

Prijs: €15,- per persoon

Groepsgrootte: minimaal 3 personen

Afspraak maken:
Deze avondwandelingen zijn alleen mogelijk op afspraak
Stuur je aanvraag naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


/ | \

Labyrint tussen hemel en aarde

De natuur ligt mij na aan het hart en sterren kijken vind ik een feestje. Daarom wijs ik je graag op de mogelijkheid om je labyrintwandeling te combineren met een van deze bijzondere aarde- of hemelmomenten.

Indien je dat wenst, geef ik je deze avond een korte inleiding over de symboliek van je gekozen moment waarna je met een speciale uitnodigingsvraag het labyrint kunt lopen.

 

Nieuwe maan, volle maan

De maan heeft een sterke werking op de aarde. Denk aan de beweging van eb en vloed, maar ook wij mensen (65% water) worden door haar beïnvloed. Volle maan en nieuwe maan worden door onderzoekers in verband gebracht met een stijging in geboorte en een groter aantal ongevallen.  

Elke maan heeft van oudsher een 'naam' waarin de cyclus van de natuur weergegeven wordt. Verschillende tradities gebruiken verschillende namen, die ongeveer wel dezelfde soort kwaliteiten aanreiken: Maan van de Langste Nacht, IJsMaan, SneeuwMaan, EiMaan, Maan van het Ontwaken, BloemMaan, Maan van de Kortste Nacht, GraanMaan, Maan van het Hemelvuur, OogstMaan, JachtMaan, BloedMaan en BoomMaan. 

De nieuwe maan wordt gezien als een begin, een moment van loslaten en een nieuwe start maken.

De volle maan staat symbool voor voltooiing, rijping.
 

Hemelfeesten: equinox en/of zonnewende

Al vele millennia kijken de mensen naar de hemel om het draaien van de seizoenen te markeren. Midzomer en midwinter zijn daarvan twee bekendste momenten, maar ook de eveningen werden geobserveerd.

Op de dag van de evening staat de zon recht boven de evenaar. Dag en nacht zijn ruwweg even lang en de zon komt precies in het oosten op. Deze equinox of evening vindt twee keer per jaar plaats: rond 20 maart en rond 23 september.

Fijn om even stil te staan op een dag van balans, waar donker en licht in evenwicht zijn.

Bij een zonnewende staat de zon op zijn hoogste punt (zomerzonnewende) en is het de langste dag of de zon staat op zijn laagste punt (winterzonnewende) en is het de kortste dag. De zonnewende heet ook wel solstitium, wat 'zonnestilstand' betekent. De zon lijkt namelijk drie dagen 'stil' te staan en drie dagen op dezelfde plek op te komen. De zomerzonnewende valt op 21 juni (of in een schrikkeljaar op 20 juni) en de winterzonnewende valt op 21 december (of in de een of twee jaar voorafgaande aan een schrikkeljaar op 22 december).

Fijn om even stil te staan bij de daadkracht van het licht of de creatiekracht van het donker.


Aardefeesten: Imbolc, Beltaine, Lughnasad, Samhain

Naast de vier hemelfeesten (equinoxen en zonnewendes) zijn er ook vier traditionele landbouw- of aardefeesten. Het zijn feesten die vooral bekend zijn vanuit de oude Keltische traditie. Deze vier aardefeesten markeren het hoogtepunt van de vier seizoenen lente zomer herfst en winter.

  • Imbolc wordt gevierd rond 2 februari. Het is een feest waar de terugkeer van het licht en de belofte van de lente gevierd wordt.
  • Beltaine wordt gevierd op 1 mei. Het is een feest waar de vruchtbaarheid en relaties gevierd worden.
  • Lughnasad (ook Lammas genoemd) wordt gevierd op 1 augustus waar de eerste oogstfeesten gevierd worden.
  • Samhain kennen wij voornamelijk als Allerzielen en Allerheiligen. Het is een feest dat op 1 november gevierd wordt en waar de voorouders centraal staan.
     

MidwinterLabyrint

Eén wandeling is inmiddels een traditie geworden op de Schaapshoeve: de midwinterzonnewendewandeling (3x woordwaarde). We maken een kampvuurtje op de hartsteen om het diepste donker te danken en te vieren dat het licht weer terugkeert. Meld je aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of lees meer op deze pagina.
 

Andere wensen?

Mail of bel en informeer naar je mogelijkheden!


/ | \

terug naar boven

waar je in het labyrint je inspiratie vindt

Copyright © 2018 Labyrinspiratie, waar je in het labyrint je inspiratie vindt. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.